Vandaag geopend van 09:30 t/m 18:00

Tuintips Mei

Tuintips Mei

Na IJsheiligen (medio mei) is het doorgaans definitief gedaan met de kans op nachtvorst! We kunnen dan eindelijk met een gerust hart onze binnen opgekweekte zaailingen en onze vorstgevoelige pot- en kuipplanten buiten zetten. Daarnaast is er nog veel meer te doen in de tuin, hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij!

tuintips voor de maand mei

  1. Knip de uitgebloeide bloemen van tulpen en narcissen af, maar laat het loof staan en afsterven, zodat de bollen voor volgend voorjaar voldoende energie kunnen opdoen. Moffel, indien mogelijk, het bruine loof weg onder de omringende vaste planten.
  2. Verwijder onkruid met wortel en al, ook uit het gazon en uit de voegen op het terras. Gebruik hiervoor een speciale onkruidsteker, -krabber of -borstel.
  3. Laat kuip- en potplanten, die in de schuur, garage of in een onverwarmde kamer hebben overwinterd, ‘afharden’: voorkom hoge temperatuurverschillen tussen de overwinteringsplek en de buitenlucht, en laat ze geleidelijk aan het licht en de temperatuur in de tuin of op het balkon wennen. Zet ze, als er geen kans op nachtvorst is, op een beschutte, schaduwrijke plek voordat je ze weer in de volle zon zet. Kleine, vorstgevoelige potplanten zet je ’s avonds het best weer in de garage of schuur als de temperatuur ’s nachts richting de nul graden Celsius gaat. Houd voor de kuipplanten vliesdoek of noppenfolie bij de hand om ze te beschermen tegen nachtvorst. Geef alle pot- en kuipplanten speciale mest en verpot ze eventueel.
  4. Plant zomerbollen als dahlia’s en gladiolen in potten of op een zonnige plek in de border. Een dahlia plant je oppervlakkig, een gladiool ongeveer twee keer zo diep als de bol hoog is.
  5. Vul potten, bakken en hangmanden met eenjarige zomerbloeiers, zoals lobelia’s, petunia’s, surfinia’s, vlijtige liesjes, margrieten, senetti’s, verbena’s en potgeraniums (Pelargoniums). Deze kun je in ons tuincentrum in Beuningen bij Nijmegen nu voordelig geprijsd en in grote hoeveelheden inslaan.  
  6. Zaai een- en tweejarigen ter plekke, in de volle grond, bijvoorbeeld afrikaantjes, cosmea, zonnebloemen, goudsbloemen, korenbloemen, klaprozen, stokrozen, siertabak, Oost-Indische kers en vingerhoedskruid.
  7. Snoei buxus en uitgebloeide struiken, zoals het Chinees klokje (Forsythia), in vorm. Ook kersen- en pruimenbomen en hagen van liguster, taxus, coniferen, hulst en beukhaag kunnen gesnoeid worden. Let bij het snoeien op eventuele vogelnestjes en snoei niet in de volle zon, want dan kunnen de blaadjes verbranden. En controleer de buxus meteen op de rupsen van de buxusmot!
  8. Bind klimplanten, zoals clematis, kamperfoelie en klimrozen, op.
  9. Leg een vijver aan of plaats nieuwe (zuurstof)planten in de vijver, zoals mosselplantjes, waterhyacinten en waterlelies. Planten die al langere tijd in en rond de vijver staan kun je nu splitsen.
  10. Maai en bemest het gazon. Doe dat laatste bij voorkeur als er regen wordt verwacht.
  11. Vergeet niet voor Moederdag (12 mei) een bos bloemen of een mooie tuin- of kamerplant te kopen.