Vandaag geopend van 09:30 t/m 18:00

Schaduwplanten en halfschaduwplanten

Schaduwplanten en halfschaduwplanten

Heb je een tuin op het noorden of een balkon dat merendeels van de dag in de schaduw ligt? Je denkt misschien dat het dan niet mogelijk is om een rijkelijk bloeiende tuin te hebben. Niets is minder waar! In ons tuincentrum in Beuningen bij Nijmegen vind je zat mooie planten die prima gedijen in de schaduw en jouw tuin direct opfleuren. Schaduwplanten en halfschaduwplanten houden niet zo van de zon. Ideaal voor de schaduwtuin. Tot snel!

Schaduw of halfschaduw?

Gelukkig zijn er planten en struiken die graag in de schaduw staan en het alleen daar goed doen. Bekende schaduwplanten zijn bijvoorbeeld varens, hosta's en bodembedekkers zoals daslook, schaduwkruid (Pachysandra) en maagdenpalm (Vinca). 

Dan zijn er ook nog planten die schaduw kunnen verdragen, maar wel iets van zon nodig hebben. Deze planten plant je in halfschaduw: met maximaal vier uur zon per dag. Planten en struiken die floreren in halfschaduw zijn onder andere azalea's, rododendrons, hortensia's en de eindeloos lang bloeiende geranium ‘Rozanne’ en de Geranium phaeum, met dieppaarse, bijna zwarte bloemetjes. Houd bij de keuze van je plant of struik ook rekening met de grond in je tuin, of deze vochtig of juist droog, kalkrijk of zurig is. Varens en hosta's houden van vochtige aarde, rhododendrons en azalea's van luchtige, licht zure grond. De gouden vuistregel (voor plant én mens): hoe meer zon, hoe meer water.

50 tinten bladgroen

  • Echte schaduwplanten hebben vaak opvallend en mooi blad, zoals varens en hosta's. Je kunt een heel mooie mix maken van verschillende tinten groen, bladvormen, grote en kleine bladeren en lage en hoge planten. 
  • Er zijn ontzettend veel verschillende varens, van mini-exemplaren tot de imposante koningsvaren, met gladde bladeren (zoals de wintergroene tongvaren) of heel fijn geveerd blad (zoals de wijfjesvaren). Kies uit de kleuren donkergroen, lichtgroen, grijzig of met een mooie herfstkleur. 
  • Het aanbod hosta's is eveneens enorm divers en er verschijnen elk jaar nog nieuwe cultivars. Naar verluidt kunnen de hosta's met meer geel in het blad iets meer zon aan. Hosta's krijgen ook bloemen in de zomer, die veelal roze gekleurd zijn. Maar ze zijn vooral geliefd om het mooie blad. Helaas ook bij slakken. Hosta's kunnen ook prima in pot. 
  • Ook het purperklokje (Heuchera) bloeit in (half)schaduw en is er met allerlei verschillende bladkleuren en -formaten. Van gifgroen, karamel tot dieprood en brons. In zachte winters behoudt deze elegante plant zijn blad en je kunt hem ook in een pot planten.
  • De schuimbloem of Perzische muts (Tiarella) lijkt wat op het purperklokje. De plant is een goede bodembedekker en wordt circa 25 centimter hoog. Hij staat het liefst in de (half)schaduw en krijgt in het voorjaar heel kleine bloemetjes op een hoge stengel.

Tip: heb je nog geen boom in de tuin of wil je er nog eentje planten voor meer schaduw en verkoeling en om vogels te lokken? Kies er een met een opvallende (bijvoorbeeld witte) bast, daar geniet je op een donkere plek en in de donkere wintermaanden extra van. 

Kom langs bij ons tuincentrum in Beuningen bij Nijmegen en bekijk ons aanbod schaduw- en halfschaduwplanten. Onze medewerkers helpen je graag op weg, mocht je er niet uitkomen.