Vandaag geopend van 09:30 t/m 17:00

Zelf kerstdecoraties maken

Zelf kerstdecoraties maken

De mooiste tijd van het jaar is aangebroken: het is bijna kerst. Je hebt misschien al lichtjes opgehangen en zelfs al de kerstboom opgetuigd, want kerst valt dit jaar vroeger dan ooit. Of je nu groot of klein woont, iets meer of heel weinig te besteden hebt, je kunt heel makkelijk zelf mooie, sfeervolle kerstversieringen maken. Voor binnen en buiten. Ook heel leuk om samen met de (klein)kinderen te doen tijdens de kerstvakantie. Met een beetje uit eigen huis, tuin en keuken en wat handige en decoratieve kerstspulletjes en kerstgroen uit ons tuincentrum in Beuningen bij Nijmegen maak je de leukste kerstdecoraties.

Doe meer met mistletoe

Gelukkig kunnen we elkaar deze kerst weer omhelsen en een knuffel geven. Het is dan ook een goed idee om de kersttraditie van het 'kussen onder de mistletoe (of maretak)' weer in ere te herstellen. Met een bosje mistletoe of maretakken, met van die elegante olijfachtige blaadjes en witte besjes, en een mooi lint maak je in een handomdraai je eigen romantische hotspot in huis. Je kunt de mistletoe ondersteboven in een plafondlamp of kroonluchter hangen, maar ook verwerken in een kerstkrans of een kerststukje voor op tafel. Houd er wel rekening mee dat de witte besjes giftig zijn, dus houd de mistletoe buiten bereik van kinderen en huisdieren.  

Maak een kerstboeket

Leuk om te maken en nog leuker om te geven! Wil je weten hoe je een kerstboeket maakt? Wij geven je tips!

 • Neem een grote, hoge glazen vaas. 

 • Doe onderin een laag plastic kerstballen en/of glazen knikkers. Dat staat feestelijk en bovendien blijft je vaas steviger staan. Voor een stijlvol resultaat kies je ballen of knikkers in dezelfde tint. Wil je het lekker bont en vrolijk? Gebruik dan kerstballen en/of knikkers in verschillende kleuren. 

 • Doe een paar amaryllissen, eucalyptus- of bessentakken en/of dennengroen in de vaas. Om te voorkomen dat de stelen van de amaryllis knakken door het gewicht van de grote bloemen kun je er eerst een op maat geknipt of gesneden (bamboe)stokje in steken. 

 • Vul de vaas voor circa een derde met water vermengd met snijbloemenvoedsel. 

 • Strik een mooi lint om de vaas. 

 • Drapeer ten slotte een goud- of zilverkleurig kralensnoer of lichtjessnoer rond de amaryllissen en de takken en over de rand van de vaas. 

 • En klaar is je kerstboeket annex mini-kerstboom!

Sprokkel en kokkerel je eigen kersthangers bij elkaar

De kerstboom versieren we al lang niet meer alleen met kerstballen. Alles kan erin: van gekke kerstornamenten tot gedroogd fruit. Wij laten je zien hoe je met een klein budget de leukste kersthangers maakt.

 • Zoek in de tuin, het park of bos naar afgevallen, grillige takken. Of gebruik gesnoeide (peren-, appel- of druiven)takken uit eigen tuin. 

 • Borstel de takken indien nodig schoon en laat ze goed drogen op een stel oude kranten. 

 • Knip wat dennen- of coniferengroen en klimopranken uit je eigen tuin. Laat deze drogen als ze nog nat zijn van de regen of sneeuw. Mocht je deze struiken niet in de tuin hebben, dan vind je dit soort kerstgroen natuurlijk in ons tuincentrum in Beuningen bij Nijmegen, net zoals onder andere geurende grijze eucalyptustakken.

 • Bind bloembindersdraad of een touw met geïntegreerde led-lampjes rond beide uiteinden van de takken en knoop het touw op de gewenste hoogte aan elkaar, zodat je de tak aan een spijker in de muur, schouw of aan de lampen boven de eettafel kunt hangen. 

 • Versier de kersthanger met het groen, lintjes, een lichtsnoer of kralenketting, kleine kerstballen, -sterren of andere kerstfiguren. Ook heel leuk om te doen voor wie handig is in de keuken: bak kerstkoekjes en gingerbread-mannetjes die je in de kersthanger (en in de kerstboom) kunt hangen. En droog sinaasappelschijfjes in de oven om een slinger mee te maken.

Nog een paar makkelijke tips voor zelfgemaakte kerstversieringen:

 • Strik een takje kerstgroen of een kruidentakje en/of een kaneelstokje op je kerstservetten.

 • Doe takjes kerstgroen in lege, schone glazen flessen en steek een dinerkaars in de hals van de flessen. Klaar zijn je sfeervolle kandelaars.

 • Neem een mooie glazen vaas en leg een dikke laag mos onderin. Leg er eventueel nog wat kleine dennenappels of kerstballetjes op. Neem een lichtsnoer met lampjes in de vorm van sterretjes of paddenstoelen en drapeer dat in en over de vaas. 

 • Plaats een glazen schaal op een ronde spiegelplaat. Leg kerstballen en kerstfiguren in de schaal en drapeer een glimmende kralenketting en een lichtsnoer tussen de ballen en figuren. Laat de ketting en het lichtsnoer hier en daar losjes over de rand van de schaal hangen en tot op de spiegelplaat komen. Zo creëer je letterlijk een schitterend effect! 

Of het nu om kaarsen, kerstgroen, lichtsnoeren, dennenappels, bloembinddraad of mos gaat: je vindt het allemaal op onze inspirerende kerstshow in Beuningen bij Nijmegen.